Model 1:1. I de la infraestructura que en fem?


Partim d'un centre mitjà on es posarà en funcionament a uns 3 o 4 grups d'alumnes. Així que parlem pràcticament de 90 o 100 alumnes el primer any, i els successius una ampliació similar. Amb aquests supòsits podríem fer les següents consideracions, i suposicions d'estructura possible.

Hem de tenir en compte, el què implica donar servei als ordinadors dels alumnes, si es vol fer amb un mínim de garanties, tant per el professorat, com per els pares, com per els alumnes i la comunitat educativa en general i s'han de solventar una sèrie de qüestions. D'entrada les evidents crec que són els següents:

Ordinadors:

  • Quina tipologia d'ordinadors es recomanaran? 10”, 13” o 15”
  • Quin sistema operatiu?
  • Com ens assegurarem, com és la nostra obligació educadora, de que només utilitzin programari del qual hagin comprat la llicència.
  • Hem de pensar que si ens decantem per Windows, s'haurà de garantir la seguretat a nivell de virus, programes espia .... Això implica una despesa afegida anualment.

ADSL
  • Si es vol donar servei adequat s'haurà de contractar una ADSL d'uns 10 MB, per cada curs, això implica unes 3 o 4 ADSL.
  • Com es farà la connectivitat via WIFI? L'Heura, en cas d'estar disponible, suportarà aquesta càrrega? S'haurà de muntar una connexió WIFI a cada aula? No veig viable cablejar per què cada alumne tingui la seva connexió amb fil.
  • Si l'Heura ho suporta, s'haurà de muntar una nova VLAN, ja que els actuals docent, o EDUROAM, no estan pensades per aquesta utilitat.
  • Per donar un bon servei amb 4 ADSL s'haurà de muntar un balanceig de càrrega, que vol dir que si falla una es donarà servei amb les altres, o si una esta sobrecarregada i la resta no es repartirà. També seria convenient muntar un sistema que resetejes automàticament l'ADSL que deixes de respondre. O bé que envies algun missatge d'avis.
  • Com es farà l'accés a la xarxa? Assignar IP fixes és inviable, per tant s'haurà de muntar un servidor DHCP, per donar IP variables, i s'ha de preparar perquè doni servei a més de 255 ordinadors, o com a mínim s'ha de fer la previsió de que el que es munti ho pugui assumir.
  • Com es farà l'autenticació dels usuaris? Probablement el més adequat seria muntar un servidor RADIUS al centre, del tipus d'Eduroam que té la XTEC, però en el centre; on cada usuari tingui les seves dades d'accés, això podria permetre un control de la navegació.
  • Com es controla l'accés a internet que fan els alumnes? I com millorar la connectivitat? Crec que s'hauria de muntar un servidor proxy local, que fos capaç d'emmagatzemar les pàgines visitades, així com el material multimèdia consultat, vídeo, audio, ...
  • També caldria muntar un filtre de continguts i un tallafocs, que controli l'ús que fan de la xarxa dels alumnes. Que s'eviti l'ús d'eines que no afavoreixen el coneixement, com son els programes p2p, missatgeria instantània, no controlada per una activitat docent, ...

Emmagatzament
  • Caldrà preveure un espai en el centre perquè els alumnes puguin desar els seus treballs? Si és així s'ha de preveure un servidor, o algun espai nou perquè es pugui fer.
  • Es preveu un servidor web intern al centre? Moodle, blocs, wikis, ... Asseguraria un servei en cas de fallada de les ADSL, de la mateixa manera que es tindria un accés més ràpid i flexible. Si s'obre a l'exterior, s'hauria de preveure la protecció contra possibles atacs.

Tot plegat comporta, per un costat desenvolupar una estratègia nova de cap on ha d'anar la nova escola.

Un temps de muntatge, preparació, manteniment, de coneixements, que en molts casos no disposa el coordinador d'informàtica, i tampoc s'adquireixen en dos mesos.

Un cop estigui muntat caldrà un manteniment important, i evidentment cada any una ampliació considerable.

Qui es farà càrrec de tot plegat?

Crec que és molt diferent partir de pensar que un té internet a casa i tot es relativament senzill, a pensar en donar servei a 100 persones, les quals la seva principal afició, en la majoria dels casos, és la missatgeria instantània i la descàrrega P2P.

5 comentaris:

Guida Al·lès ha dit...

Molt bones les preguntes.

Coneixes l'apartat de preguntes de: http://imae.wikispaces.com/LlD-PiR?

A Catalunya els que no veiem clar el projecte, ens estem unint. Ens quedem aturats o ens movem un poc?.

http://llibresdigitals.wikispaces.com

Guida Al·lès ha dit...

TINDRIA l'amabilitat de llegir el MANIFEST i enviar-nos la seva opinió? o bé ampliar-lo o canviar-lo sobre la mateixa wiki?

http://llibresdigitals.wikispaces.com

Guida Al·lès ha dit...

Gràcies pels comentaris. Només hi ha un punt que no veig igual: el dels llibres digitals. Arguments a:

http://llibresdigitals.wikispaces.com/Escola+2.0%2C+digues+la+teva

decostrucciofotografia ha dit...

Molt bé Guida!!!

Hauriem de pensar com facilitem l'ús d'Internet a les famílies a casa. A la meva escola només un 20% aprox en tenen.

Imma Palahi

Josep M ha dit...

Imma, tal com esta el projecte ells proposen que l'escola estigui oberta fora de l'horari escolar.

Es una cosa a tenir en compte, o be si la cobertura es via wifi, probablement a l'entorn de l'escola es podrà utilitzar el servei, segons com s'implementi.

Josep M